Green Projekt Rólunk Belföldi árufuvarozás Nemzetközi árufuvarozás Szállítási országok Raktározás Géppark Sofőrállás Galéria Kapcsolat

2023 NémoGREEN projekt

A Némotrans nemzetközi szállítmányozási és fuvarozási Kft. kezdeményezésére és vezetésével, partnerségben a Novareg Kft-vel, az IVECO ETV-vel, a Shell-el, Top Solar-ral, a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központtal, a Széchenyi István Egyetem, Járműipari Kutatóközpontjával, a BTI Menedzsment Alapítvánnyal és a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft-vel kerül megvalósításra a NémoGREEN projekt 2023 szeptember és december között.

A projekt lényege egy hagyományos dízelüzemű vontatóból és egy három tengelyű, dobozos, normál félpótkocsiból álló, valamint egy LNG üzemű vontantóból és egy egytengelyű, dobozos, solar-on-top rendszerrel felszerelt félpótkocsiból álló szerelvény energiafelhasználásának és károsanyag kibocsájtásának összehasonlítása. Az összehasonlítás a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya infrastrukturális, szakmai-, és forrástámogatásával valósul meg.

A projekt céljai:

  • A nemzetközi közúti fuvarozás energiahatékony és környezetbarát megvalósításának kifejlesztése több rendszerelem integrálásával.
  • A leghatékonyabb rendszerbeállítások és vezetéstechnikai jellemzők meghatározása.
  • A rendszerintegráció validálása.

A két rendszer összehasonlítása három szinten történik:szimulációs környezetben, telematikai támogatással, a tesztpályán a valós környezetet szimuláló tesztfutással, illetve a valós környezet telematikai elemzésével.

A projekt eredményeként optimális rendszerbeállítás kerül meghatározásra, vezetéstechnikai iránymutatás készül, és több fórumon – konferencián, kiadványban, tananyagokban és PR anyagokban is megtörténik a kutatási eredmények publikációja.